25 januari 2022

Zorg goed voor je paard

2 min read

Paarden zijn gave dieren. Prachtig om te zien, erg interessant, super leuk om op te rijden, ze zijn gewoon erg cool! Oké, misschien ben ik een beetje bevooroordeeld omdat ik een fervent paardenmeisje was in mijn jeugd, maar het is alsnog een feit dat paarden gaaf zijn. Ik ben hier vast niet de enige, en daarom heb ik hieronder even snel een lijstje samengesteld met manieren waarop we nóg beter voor onze vierbenige vrienden kunnen zorgen. (Denk aan borsteltechnieken, uitjes, muesli voor paarden, etc.!)

Gezonde snacks

Het werkt bij mensen vaak hetzelfde, maar veel van de liefde voor een paard gaat natuurlijk door de maag. Je kan paarden allerlei lekkere extra snacks geven. Appels, muesli voor paarden, wortels, kleine stukjes hooi en bananen zijn allemaal snacks waar je paard blij van wordt, die ook nog eens goed voor hem/haar zijn! Let wel op met gras, chocolade, vruchten met een pit, brood, aardappelen, zuivelproducten en avocado, want die zijn allemaal juist heel slecht voor je paard, en ze kunnen er zelfs ziek van worden.

Change it up

Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om je paard te laten zien dat je van ze houdt dan extra muesli-paarden zijn hier dol op, maar er is meer. Je kan bijvoorbeeld ook je rijroutine veranderen! Geloof het of niet, maar paarden worden best snel verveeld als je altijd maar hetzelfde rondje rijdt op exact hetzelfde tijdstip. Ga dus een keer voor een ochtendwandeling, of juist een nachtrit. Als je altijd in een bak rijdt, ga dan een keer het bos in, of nog beter: neem je beste vriend mee naar het strand! Lekker door het water rennen met z’n tweeën, dat klinkt toch perfect?

Let goed op

Opnieuw is dit een geloof-het-of-niet kwestie (hiermee vergeleken was de muesli voor paarden nog best plausibel) maar je kan je paard ook masseren. Paarden doen erg veel voor ons mensen, en hun spieren kunnen dus makkelijk overbelast raken (ook door snelle wisselingen in temperaturen. Zoek online dus technieken op die je paard kunnen helpen met minder pijn in zijn/haar spieren en pezen. Dit kan je ook al toepassen tijdens het borstelen, door op bepaalde drukpunten te focussen. Vooral tijdens de winter is dit fijn, omdat kou op geen enkel soort spier een goed effect heeft.

Zorg dus dat je paard iets lekkers te eten heeft, niet verveeld raakt en ook geen last krijgt van de spieren. Paarden doen erg veel voor ons, en zijn ontzettend lief, dus laten we net zo lief zijn voor hun!