30 november 2021

Wat doet een juwelier precies?

2 min read

Tegenwoordig bestellen we sieraden voornamelijk op het internet en spenderen we minder tijd in een fysieke juwelierszaak. Maar naast het onderhouden van een fysieke winkel, doet een juwelier nog veel meer. Óók op online gebied. Hoewel je er niet zo veel over hoort, onderschatten mensen vaak dit beroep. Daarom vertellen wij graag wat een juwelier nu precies doet.

Wat is het?

Een juwelier is kortgezegd iemand die zich gespecialiseerd heeft in het verkopen van juwelen, zoals ringen, armbanden, kettingen, oorbellen en broches. In sommige gevallen horen hier ook aanverwante artikelen bij zoals horloges. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort juwelier en of deze een klein of groot bedrijf heeft. De grote juwelierszaken verkopen soms ook zilvergoed, zoals bestek en servies. Denk bijvoorbeeld aan een besteksetje voor een baby, waar een naam of initialen in gegraveerd kunnen worden.

Opleiding

Wie juwelier wilt worden zal hier ook een speciale opleiding voor moeten volgen. Hier heb je speciale scholen voor die ook verschillende richtingen aanbieden met opleidingen voor goudsmit, zilversmit, edelsteenkunde en uurwerktechnieken. Afhankelijk van je vooropleiding, kun je deze opleidingen kiezen op verschillende niveaus. Zo kun je kiezen uit MBO niveau 3 en niveau 4.

Functieomschrijving

Niet elke juwelier is hetzelfde en zo verschilt dus ook het takenpakket. Naast het handelen in sieraden kunnen ze ook sieraden taxeren, zelf maken of zelfs oorbellen schieten bij klanten. Dit is ook weer afhankelijk van de opleiding die ze hebben gedaan en/of cursussen. De belangrijkste competenties waarover een juwelier moet beschikken is een commerciële instelling en passie voor handelen en verkopen. Een juwelier wordt gezien als ondernemer en is dus zelfstandig werkzaam. Over het algemeen is een juwelier dus ook niet werkzaam bij een ander bedrijf. Daarnaast zit er een groot verschil in simpele en kleine juwelierszaakjes en grotere juwelierszaken, zoals Brunott.