30 november 2021

Waarom moet je je merk laten registreren?

2 min read

Je hebt net een bedrijfje opgericht en je wilt een vliegende start gaan maken met jouw merk. Hiervoor is het belangrijk dat je eerst je merknaam laat registreren. Een merknaam registeren doe je vooral omdat je jouw merk wilt beschermen. Maar wat houdt merknaamregistratie nog meer in en waarom is dit noodzakelijk? Wij vertellen het je graag!

Wat is een merknaam?

Een merknaam is eigenlijk een handelsmerk. Het is de manier om je producten en diensten te onderscheiden van die van de concurrent. Je bedrijfsnaam kan ook je handelsmerk zijn, maar sommige bedrijven hebben andere merknamen voor verschillende producten of diensten.

Waarom merk registreren?

De meest belangrijke reden om je merknaam te laten registreren is omdat je zonder registratie misschien de naam niet eens mag gebruiken en mogelijk merkinbreuk pleegt. Zo kun je door een merkhouder aangesproken worden, waardoor je een schadevergoeding moet betalen. Dit is natuurlijk zonde! Laat daarom altijd je merknaam registeren, zo weet je zeker dat ook niemand op jouw merk inbreuk kan plegen.

Concurrenten

Een andere reden om je merk te laten registreren, is omdat concurrenten zo geen piraterij kunnen plegen of dingen van jouw merk kunnen namaken. Het schrikt concurrenten af en het geeft klanten juist meer vertrouwen. Als je eenmaal uitgroeit tot een groot en succesvol merk kun je tevens ook verdienen aan merkregistratie als je besluit je merk te verkopen.

Hoe registeren?

Registreren kan heel makkelijk bij merkregistratie Benelux of merkregistratie Europa. Ook heb je internationale mogelijkheden voor merkregistratie. Hiervoor wordt eerst onderzoek gedaan, waarna je klasse bepaald wordt. Verder wordt er gekeken of je merk voldoet aan de algemene eisen en worden de papieren in orde gemaakt. Uiteraard kost het registreren van je merk wel geld. Dit is afhankelijk van waar je je laat registreren. Deze kosten kun je makkelijk vooraf opzoeken.