25 januari 2022

Op jezelf wonen, en nu?

2 min read
tweedehands fietsen Utrecht

Ben jij net als ik een beginnend student en droom jij er ook over om eindelijk lekker op jezelf te gaan wonen? Lekker geen gezeur meer van je ouders aan je kop, alleen nog meer vrijheid, vrijheid en nog eens vrijheid. Echter blijkt het altijd toch niet zo gemakkelijk te zijn als je denkt. Je moet tenslotte ook je eigen geld zaken gaan regelen, zorgen dat er eten op tafel komt en ondertussen natuurlijk ook nog feesten en leren. Zelf ben ik vaak genoeg tegen de lamp gelopen, dus lees snel verder en leer van mijn fouten.

Koken

Bij je ouders thuis hoef je hier natuurlijk nooit zo over na te denken, maar er gaat meer tijd en moeite zitten in koken dan je denkt. Zorg er dus voor dat je alvast gaat oefenen met koken. Kook bijvoorbeeld twee keer in de week mee met je ouders, zo kan je het gemakkelijk afkijken en kan je binnen de kortste keer een simpel doch voedzame maaltijd op tafel toveren. Want geloof me, diepvries pizza wordt heel snel saai. Koken is dus gewoon een must!

Vervoer

Je hebt natuurlijk je gewoon je studenten ov, dus inprincipe heb je altijd een gratis vervoersmiddel. Toch is het buitengewoon handig om ook in je nieuwe woonplaats een fiets te hebben. Zo kan je gemakkelijk en snel naar borrels en vrienden, maar ook voor boodschappen en dergelijke is het gewoon ontzettend handig. En voor een zacht prijsje kan je gemakkelijk een 2ehands fiets op de kop tikken. Een snelle zoekopdracht naar “tweedehands fietsen Utrecht” levert bijvoorbeeld al een hoop mooie fietsen op! Koop overigens geen fietsen van zwervers, dit is heling en hier kan je voor bestraft worden!

Vergeet niet waarom je er zit!

Als je net op jezelf gaat wonen is de vrijheid haast overweldigend. Je kan nu echt doen en laten wat je wil, tenminste, zo voelt het. Echter moet je nooit uit je achterhoofd verliezen waarom je nog meer uit huis bent gegaan. Namelijk om te studeren. Het zou tenslotte zonde zijn als je na een jaar weer naar huis moet omdat je het BSA niet hebt gehaald. Zorg er dus voor dat je tijd voor feestjes, ontspanning en studie goed weet te balanceren. En dit kan in het begin best moeilijk zijn. Gelukkig hebben de meeste onderwijsinstanties mensen die je hiermee kunnen helpen. Wees dus niet bang om deze hulp in te schakelen zodat jij het meeste uit je studie kan halen!