25 januari 2022

De wonderlijke wereld van licht

2 min read
plafondlampen LED verlichting

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar licht speelt een enorme rol in ons leven. Het beïnvloedt zelfs je gemoedstoestand. Daarom is het een slim plan om goed stil te staan bij het soort licht dat je in je huis krijgt. Al helemaal met deze donkere wintermaanden heb je licht hard nodig. In deze blog gaan we in op de verschillende soorten licht en waar ze het best tot hun recht komen. Lees dus snel verder en laat je inspireren!

Het belangrijkste licht

Zonlicht is niet alleen goed voor planten, maar ook wij mensen hebben het hard nodig. Al helemaal in de winter kan een gebrek aan zonlicht zelfs tot depressie leiden. Dit komt doordat zonlicht UV stralen bevat die ervoor zorgen dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Een gebrek aan zonlicht betekent dus een gebrek aan vitamine D, en dit willen we natuurlijk voorkomen. Echter ga je in de winter niet zo snel lekker in het zonnetje zitten, dus kan het een goed idee zijn om een UV lamp aan te schaffen. Deze lampen zorgen ervoor dat je vitamine D niveau op peil blijft. In IJsland zijn deze in vrijwel elk huis te vinden.

Praktisch licht

Tevens is het fijn om in huis praktisch licht te hebben. Dit is licht waarvan de hoofdzakelijke functie zichtbaarheid is. Het moet dus vooral zoveel mogelijk licht geven. Hier zijn plafondlampen zeer geschikt voor. Omdat het licht van boven komt verspreid het mooi even over een kamer en blijven schaduwen beperkt. Het is echter vaak niet het meest gezellige licht, en is vooral fijn om te hebben in donkere ruimtes waar gezelligheid toch niet van belang is. Een extra handige versie van de plafondlamp zijn led versies. Neem bijvoorbeeld plafondlampen LED verlichting. Deze lampen gaan zeer lang mee en er zijn zelfs versies die automatisch aangaan bij bewegingen. Ideaal voor bijvoorbeeld de garage of zolder!

Sfeerlicht

Met sfeerlicht creëer je gezelligheid. Het geeft een knus gevoel heeft doorgaans een fijne warme gloed. Sfeerlicht creëer je vooral met kamerlampen die je naar wens neerzet. Doordat het licht niet van boven komt zullen er meer schaduwen vallen. Bij het plaatsen van sfeerlampen is het belangrijk om een beetje te spelen met het licht zodat je het perfect naar jou wens kan invullen. Kaarslicht is ook een geweldige bron van sfeerlicht. Kaarsen geven een heel warm licht en zijn ook nog eens goedkoop en gemakkelijk te verplaatsen. Ga dus eens spelen met het licht in je huis en je zal je kamers in compleet ander licht zien.