30 november 2021

Online stoffen kopen en zelf kleding maken: zo doe je dat!

4 min read

De keuze aan online stoffen is gigantisch. In tegenstelling tot fysieke stoffenwinkels die beperkt zijn in keuze en opslagruimte kun je online vaak bij een leverancier kiezen uit honderden stoffen en is de voorraad groot. Zo weet je zeker dat je altijd een mooie stof voor jouw project kunt vinden.

Want kleding zelf maken wordt steeds populairder. Mensen kiezen ervoor om kleding te maken om talloze redenen:

  • ze vinden kleding in de winkel te duur
  • ze vinden de kleding in winkels niet bij hun smaak passen
  • ze willen leren kleding maken als hobby
  • ze willen kleding maken voor kinderen die snel uit de maten groeien

Welke reden je ook hebt om te willen leren kleding te maken: het kan een lastig klusje zijn. Met een goed stappenplan kom je er wel doorheen, en oefening baart kunst. Voor je begint is het slim om de volgende stappen door te lopen.

Online stoffen

Zorg dat je de juiste spullen in huis hebt

Een naaimachine, speciale schaar voor stoffen, overtrekpapier, tornmesje, spelden en sterk potlood: daarmee kom je er wel. Als je nog nooit zelf iets hebt gemaakt kun je het beste even oefenen met je naaimachine. Ken je iemand die al veel ervaring heeft met werken met een naaimachine? Vraag deze persoon om de eerste keer even met je mee te kijken. Als jij het onder de knie hebt, kun je zelf aan de slag.

Kies een patroon

Je kunt als je voor het eerst kleding maakt het beste kiezen voor een bestaand patroon. Daar wordt vaak ook uitgelegd welke stoffen je voor het patroon kunt gebruiken. Een bestaand patroon kun je vaak vinden op het internet, in een boek over naaien of zelfs in een tijdschrift. Je eerste patroon moet een simpel patroon zijn. Beginnen bij een driedelig pak is niet aan te raden. Kies bijvoorbeeld voor een rok: dit is misschien wel het makkelijkste kledingstuk om mee te beginnen. Gebruik ook geen rekbare stof: dit is lastiger te naaien. 

Online stoffen

Koop online stoffen voor je project

Zoals eerder uitgelegd kun je bij een bestaand patroon vaak zien welke stoffen worden aangeraden. Wijk hier niet van af. Bedenk bij het kiezen van een stof ook hoeveel je nodig hebt voor de maat die je wil gaan maken. Koop ook gelijk je garen, dan weet je zeker dat stof en garen goed bij elkaar passen. Een goede stof voor beginners is trouwens fleece!

Trek je patroon over

Hier komt dat overtrekpapier dus in het verhaal kijken. Leg je papier op het patroonblad en neem de onderdelen van het patroon die je nodig hebt over. Let erop dat je de goede maat gebruikt! Meestal zie je op een patroon welke lijnen je moet volgen voor welke maat. Schrijf ook op je papier welk onderdeel het is dat je hebt overgetrokken. 

Speld de patroondelen vast

Als je de onderdelen van je patroon uit het papier hebt geknipt is het tijd om deze vast te spelden op je stof. Zorg dat je altijd vastpint op de binnenkant van de stof. De instructies hiervoor kun je vaak ook vinden op je bestaande patroon. 

Nu gaan we knippen!

Nu mag je voor het eerst gaan knippen in die mooie online stoffen die je hebt uitgezocht. Knip de patronen uit de stof. Soms moet je de naden aanknippen en soms niet, maar dit kun je meestal terugvinden in de omschrijving van je patroon. Je knipt dan ruim om het patroon heen zodat je later nog wat ruimte over hebt voor de naden. 

Teken de naailijn die je gaat volgen

Online stoffen

Pak je speciale potlood en trek een lijn zo dicht mogelijk om het patroon heen. Leg de goede kant naar beneden op tafel en speld je patroon vast op de helft waar je nog geen lijn hebt gemaakt met je potlood. Trek nu nogmaals een lijn maar dan langs het hele patroon zodat je straks een lijntje hebt lopen over alle randen waar naden moeten komen. De papieren patroondelen heb je nu overigens niet meer nodig dus die kunnen aan de kant! Gooi ze nog niet weg, want als je ontwerp mislukt en je wil opnieuw beginnen dan heb je ze weer nodig. 

Zet de spelden in de stof

Leg de delen die aan elkaar vast moeten met de goede kanten van de stof op elkaar. De binnenkanten wijzen dus naar elkaar toe. Je maakt je kledingstuk namelijk binnenstebuiten zodat de naden straks nauwelijks zichtbaar zijn. 

Maak een probeersel om te oefenen

Voor je daadwerkelijk je naaimachine in het kledingstuk gaat zetten, kun je het beste even oefenen met een proeflapje. Neem een stukje van dezelfde stof dat je over hebt na het knippen en vouw het dubbel. Naai het nu aan elkaar. Dit is niet alleen een goede manier om te zien hoe de stof aanvoelt en reageert op de naden. Het is ook een goede oefening! 

Online stoffen

Nu begint het echte werk…

Je gaat nu je kledingstuk naaien. Begin bij de naad die volgens het patroon als start wordt aangegeven. Check na elke klus even hoe het is uitgevallen. Als het niet goed is gegaan, gebruik dan je tornmesje om de naad weer los te halen en probeer het opnieuw. 

Bijna klaar

Als je alle naden hebt gedaan, dan moet je ze nog controleren. Draai je kledingstuk om zodat deze niet meer binnenstebuiten zit. Loop alle naden langs en kijk of ze goed en netjes vast zitten. 

Daarnaast moet je jouw kledingstuk nog zomen: de randjes zoals mouwen en broekspijpen maar je dan mooi af zodat de geknipte rand niet meer zichtbaar is. Vouw de stof twee keer dubbel en zet vast met een speld. Naai deze nu vast en je zoompje is klaar. Ook het zomen kun je het beste even oefenen op een stukje overgebleven stof om zeker te weten dat je naaimachine deze dubbelgevouwen stof goed pakt. En nu: passen maar! Je kledingstuk moet natuurlijk wel mooi zitten. Pas het, voeg knopen toe, maak er een plaatje op: wat je wil.