30 november 2021

Inklaringen en uitklaringen ook logistieke diensten

2 min read
logistieke dienstverlening

Je bent ondernemer en je houdt je bezig met het binnen halen van producten. Vaak zorgt je organisatie er ook voor dat producten het land uit gaan.Je bent dus importeur of exporteur en je bent niet in staat alles zelf te doen. Je bent afhankelijk van bepaalde instanties zoals de Douane Dienst, de maatschappijen waar de boten of cargo-vluchten binnen komen en nog enkele instanties die van overheidswege zeer belangrijk zijn.

Een belangrijke dienst die je niet uit ogen kunt verliezen is de dienst van de inklaarder of de Douane-expediteur zoals die formeel heet. Deze dienst staat tussen de klant en de douane en regelt de douaneformaliteiten zodat jouw lading kan worden ‘uitgeslagen’ en zijn bestemming bereikt.

logistieke dienstverlening

Waarom de Douane-expediteur ook een dienstverlener is

 De douane- expediteur zorgt voor de expeditie. Het is bij wet zo geregeld dat de ondernemer niet zelf alles af kan handelen en een inklaarder nodig heeft. Vaak is er bij de ondernemer ook een inklaarder werkzaam maar meestal is deze dienst totaal losgekoppeld.

De inklaarder doet de opmaak van het Enig document en handelt verder de betalingen bij de maatschapijen af. Vervolgens worden er strategische afspraken gemaakt die alles te doen hebben met planning, verwachting van de ondernemer en het drukken van de kosten. Hierna komt er een tweede dienst bij kijken dat alles met transport ten doen heeft. Een truckers companie zorgt ervoor dat de volgeladen container de plaats van bestemming bereikt waarna die wordt uitgeladen. Soms heeft de inklaarder een uitgebreide dienstverlenende organisatie met trucks en highsters, side loaders enzovoort.

logistieke dienstverlening

Komt er allemaal op neer dat je niet altijd een keus hebt als het logistieke dienstverlening betreft. Soms ben je verplicht een tweede en derde organisatie te benaderen voor het verlenen van diensten. De in- en uitklaarde is er een van in deze branche.