30 november 2021

Hoe organiseer je een kledingruil?

2 min read

Ben jij ook gek op het kopen van nieuwe kleding, maar is je portemonnee je een beetje zat? Of heb je éindelijk je kast uitgemest en kom je erachter dat je echt heel veel spullen hebt waar je niks mee doet? Dan is een goeie oplossing hiervoor om een kledingruil te organiseren! Met een kledingruil spreek je met een groepje af om allemaal wat kleding mee te nemen, en dit logischerwijs met elkaar te ruilen. Een top idee als je op een gratis manier nieuwe kleding wilt krijgen, en tegelijkertijd je kast wilt zuiveren. Lees in deze blog de spelregels van een succesvolle kledingruil:

Neem alleen kleding mee in goede staat

Zorg ervoor dat alles wat je meeneemt gecontroleerd wordt op vlekken, gaatjes, versleten en verwassen stukken. Dit voorkomt een hoop teleurstelling! Het is ook wel zo netjes om de kleding schoon aan te leveren, zorg er dus voor dat iedereen al een wasrondje gedaan heeft thuis zodat het niet zo’n stoffige duffe boel wordt.

Wat wordt er geruild?

Maak hiervan tevoren afspraken over zodat je weet wat je in huis haalt. Spreek dus af wat er precies meegenomen wordt: schoenen, tassen, jassen en ook accessoires? Of ruilen jullie bijvoorbeeld alleen de kleding van een bepaald seizoen? Stem dit met elkaar af van tevoren! Maak ook duidelijke afspraken over de hoeveelheid kledingstukken die er worden meegenomen. Het is niet leuk als jij tassen vol hebt meegesjouwd en een ander met drie kledingstukken aankomt. Anderzijds is het goed om de boel overzichtelijk te houden, dus hou een richtlijn aan hoeveelheid aan. Bijvoorbeeld een minimum van 10 en een maximum van 30.

Werk met tokens

Het ene kledingstuk is natuurlijk een stuk meer waard dan de ander, dus ook hierover moeten afspraken gemaakt worden. Merkkleding van bijvoorbeeld Malelions is een stuk  waardevoller dan van de H&M. Een Malelions shirt wil je dus niet ruilen voor bijvoorbeeld een hemdje van de zara, omdat deze meer gekost heeft en meer waard is. Spreek daarom van tevoren af dat alle ‘basis’ items 1 token waard zijn, merkkleding 2 tokens en bijvoorbeeld items zoals winterjassen, schoenen en tassen 3 tokens. Op deze manier blijft het ruilen van de spullen eerlijk en heeft iedereen een goede kans om een goede ruil te maken.

Tenslotte is het ook heel belangrijk om af te spreken wat er gaat gebeuren met de kleding die niet geruild is, en dus overblijft. Gaan jullie dit weggeven, doneren aan een goed doel, laten recyclen of nemen jullie het mee naar huis voor de volgende keer?