25 januari 2022

Het juiste gehoorapparaat voor jou

2 min read

Een gehoorapparaat vinden kan een lastige taak zijn. Het perfecte toestel voor jou hangt van zoveel verschillende factoren af en er is zeker geen “one size fits all” oplossing. Dit hangt natuurlijk niet alleen maar van het gehoorverlies af. Zo speelt uw levensstijl, waar uw voorkeur ligt op het gebied van maat, de maat van uw oor zelf, en natuurlijk de prijs af.  Daarnaast zijn er ook verschillende soorten apparaten namelijk achter-het-oor, in-het-oor, volledig-in-de-gehoorgang, luidspreker-in-het-oor en combinatie hoortoestel en bril. Er is dus genoeg om over na te denken en kan dus soms ook wel een beetje overweldigend zijn. Jezelf van te voren inlezen kan soms wat meer duidelijkheid bieden. Lees hieronder een kleine samenvatting waaruit je kan kiezen bij het uitzoeken van hoortoestellen.

Verschillende categorieën en mogelijkheden.  

Zoals eerder genoemd heb je een achter-het-oor, in-het-oor, luidspreker-in -het-oor, combinatie hoortoestel en bril. Deze spreken redelijk voor zich en de namen geven meteen aan wat je ongeveer van de gehoorapparaten kan verwachten. Wat de verschillende gehoorapparaten doen is uiteindelijk allemaal hetzelfde, ze vangen geluid op en geven dit versterkt door. Ondanks dat het basis principe hetzelfde is, kan het wel zijn dat er verschil zit in de mogelijkheden wat een apparaat kan, de zal één geavanceerder zijn dan de ander. Daarnaast kun je vaak ook kijken naar de verschillende batterij soorten die een gehoortoestel moet hebben. Meestal bevatten de apparaten een zink-luchtbatterij. Deze zijn vaak compact en geven relatief veel stroom af. Vaak kun je wel kijken naar de batterij duur en oplaadtijd die hij hiervoor nodig heeft. Dit hangt wel samen met het type batterij, het vermogen van het hoortoestel en het verbruik. Dit kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om de hoortoestellen via inductie op te laden en worden de oplaadtijden steeds korter.

Tinnitustherapie.

Tinnitus, wat beter bekend staat als oorsuizen, is een lastige en vervelende aandoening. Daarnaast is het vaak ook lastig of soms helemaal niet te behandelen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig hoortoestellen die de effecten van tinnitus kunnen verlichten. Dit wordt ook wel een tinnitus ‘noiser functie’ genoemd en fungeert als een additionele therapiesignaal. Bij deze therapie wordt de aandacht verlegd waardoor de tinnitus niet meer op de voorgrond aanwezig zal zijn. Deze therapie zal dusdanig ingesteld worden op basis van het type tinnitus en de persoonlijke wensen en eisen van de persoon.

Zoals je dus kunt lezen is er tegenwoordig veel mogelijk en is dit nog maar een korte samenvatting van een aantal belangrijke punten. Ga daarom ook voor gepast advies naar een specialist en vind zo het hoortoestel dat bij jou past.