25 januari 2022

Haal de vlinder naar je tuin

2 min read

Niet iedereen heeft de luxe om een tuin te hebben. Daarom mag je zeker van geluk spreken als je wel een tuin  hebt! Een tuin kan ook voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Is het een heerlijke zonnige dag? Trek je badkleding aan en het voelt net alsof je op vakantie bent naar het zuiden! Te zonnig of bang om te verbranden? Je hebt geen gedoe met het huren van een parasol maar kan gewoon lekker in de schaduw gaan liggen. Een tuin is daarom ook zeker wel de moeite waard om energie in te stoppen.

Vlindertuin

De laatste jaren zie je vooral erg veel betegeling in tuinen. Ikzelf vind dit altijd wel jammer en laat de natuur liever wat meer z’n gang gaan. Als ik zelf de natuur in ga vind ik het ook prachtig om allerlei dieren tegen te komen. Een soort waar ik altijd blij van word als ik er naar kijk, is de vlinder. De vlinder bestaat in allerlei prachtige kleuren en patroontjes: elke vlinder lijkt wel uniek. Het geeft meteen een ontspannen en natuurlijke sfeer aan je tuin. Gelukkig is het heel makkelijk om je tuin vlindervriendelijk te maken.

Maak je tuin vlindervriendelijk

Maar hoe doe je dat dan? Om vlinders in je tuin te krijgen, heb je ook rupsen nodig. Rupsen eten niet zomaar elke plant en dus leggen vlinders vaak eitjes om de planten die de rupsen lekker vinden. Welke plant in de smaak valt hangt wel af van de soort. Komen de rupsen uit, hebben ze een warme en beschutte plek nodig. Vlinders kunnen namelijk alleen vliegen als het warm genoeg is. Het voordeel van een beschutte plek is dat het daar sneller warm genoeg wordt. Als ze voldoende opgewarmd zijn kunnen ze vanuit hier dus gaan vliegen. Maar ook als de zon niet schijnt, zijn beschutte lekjes geliefd bij vlinders. Immers kunnen ze zich er dan schuil houden. Verder komen vlinders af op bloemen. Wil je dus echt veel vlinders aantrekken kan je een bloemenweide aanleggen in je tuin. Een bijkomend voordeel van een bloemenweide is dat je hier niet hoeft te maaien. Zeker als je een grote tuin hebt kan dit dus ook nog eens veel tijd schelen. Om dit te doen moet je eerst het gras op deze plek weghalen of tegels als deze hier liggen. Daarna kan je tuingrond bestellen en de bodem wat losjes maken. Kies vervolgens een zaadmengsel uit met de bloemen die je graag wil hebben. Nu is het alleen nog afwachten tot je tuin in volle bloei staat!