Een vog online aanvragen: hoe werkt dat?

Heb je om welke reden dan ook een vog nodig? Dan kun je deze in principe bij je gemeente halen. Een vog online aanvragen kan echter ook. Er zijn meestal drie manieren om een vog aan te vragen:

  • via het gemeenteloket
  • via de website van de gemeente
  • via een externe online partij
Werkgever

Wanneer is het nodig?

Een vog heb je meestal nodig wanneer je een nieuwe baan hebt of een nieuwe opdracht als ondernemer. Je moet dan aantonen dat je niets op je kerfstok hebt dat je werk in gevaar kan brengen. In sommige branches is het verplicht voor de werkgever om een vog van je te vragen. Denk dan bijvoorbeeld aan de zorg maar ook situaties waarin je met kinderen werkt of met vertrouwelijke financiële gegevens. De werkgever wil dan weten of je niet een verleden hebt waaruit blijkt dat je niet te vertrouwen bent in dat soort situaties.

Eenvoudig en snel

Gemeenten zijn traag

Het lastige van een vog aanvragen via een gemeente is dat er nog altijd groot verschil is tussen die gemeenten over hun efficiëntie. De ene gemeente doet weken over een vog en de ander dagen. Bovendien kun je nog niet overal een vog online aanvragen. Daarom zijn er externe partijen die dit voor je regelen. Je kunt daar in een handomdraai online je vog aanvraag invullen. Zij nemen het vanaf daar over zodat jij alleen nog maar hoeft te wachten tot het document wordt thuisgestuurd.