De taken van een facilitaire dienst

Het is zo’n term waar je ongetwijfeld wel eens mee in aanraking bent gekomen en toch weet je niet precies wat het is: facilitaire dienst. Een facilitaire dienst is verantwoordelijk voor allerlei belangrijke zaken maar wordt toch vaak over het hoofd gezien.

Facilitaire diensten

Wat doet een facilitaire dienst?

Stel je eens voor: jij hebt een pand in je bezit. Bijvoorbeeld een appartementencomplex of een bedrijfspand. Of misschien wel een winkelcentrum. Dat kan je een hoop opleveren maar het kan ook veel rompslomp met zich meebrengen. Dat is waar de facilitaire dienst voor is. Deze dienst is gericht op het uit handen nemen van een aantal klussen waar je vaak mee te maken krijgt als je een eigen pand hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan contact met leveranciers, onderhoud en administratie.

Leveranciers

Contact met leveranciers is met name belangrijk als het gaat om bedrijfspanden. Stel je eens voor dat je een ruimte in je pand verhuurt aan een bedrijf. De voordelige optie is om dan zaken als de koffievoorzieningen uit handen te geven aan een facilitaire dienst. Zij zorgen dat de koffieleverancier regelmatig levert en houden contact over details. Dan kun jij je tijd besteden aan andere zaken.

onderhoud

Breed takenpakket

Hoewel er geen standaard taken zijn voor de facilitaire dienst, is er wel veel overlap. Je kunt echter ook afspreken dat de facilitair manager meer taken op zich neemt. Bij sommige bedrijven is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de facilitair manager ook ICT en HR taken op zich neemt.